Pomoč pri prijavi in uporabi digitalnega potrdila

Študenti

Za prijavo v sistem uporabite študentsko digitalno identiteto Univerze v Ljubljani. Digitalno identiteto lahko prevzamete na strani ID portala Univerze v Ljubljani preko povezave Digitalna identiteta. Na tej strani lahko tudi spremenite geslo in rešite situacijo v primeru pozabljenega gesla.

Zaposleni

Za prijavo v sistem uporabite svojo digitalno identiteto aktivnega imenika (Active Directory), ki ste jo dobili na svoji fakulteti. Z IT službo vaše fakultete urejate tudi morebitne probleme v zvezi z vašim uporabniškim imenom in geslom.

Prijava v sistem je možna le z uporabo veljavnega osebnega digitalnega potrdila, izdanega s strani pooblaščenega overovitelja (SIGEN-CA, POŠTA®CA, NLB).

Digitalno potrdilo

Za pravilno uporabo digitalnega potrdila morate na vaš sistem (pri brskalnikih Chrome, Safari ali Edge) ali v brskalnik (Firefox) namestiti vaše digitalno potrdilo. Ob prihodu na prijavno strani STUDISa izberete vaše digitalno potrdilo in se prijavite v STUDIS. Ob prvi prijavi ali ob zamenjavi digitalnega potrdila vas bo sistem vodil skozi postopek povezave digitalnega potrdila z uporabniškim imenom.

Poleg vašega osebnega digitalnega potrdila morate namestiti tudi korenska potrdila izdajatelja potrdila. Odvisno od izdajatelja jih lahko pridobite na naslednjih naslovih

Če brskalnih ne ponudi izbire digitalnega potrdila, je razlog lahko v tem, da certifikat ali korenska navodila izdajatelja niso ustrezno nameščena.

Če uporabljate operacijski sistem macOS, morate po namestitvi certifikata popolnoma zapreti brskalnik. Samo klik na zapiranje okna ni dovolj. V menuju aplikacije morate izbrati akcijo Quit ali uporabiti bližnjico Command + Q.


FE | STUDIS, junij 2024